Tekst? Jullie zijn toch tekenaars?

17 jan 2024

Meester stripletteraar Frits Jonker gaf het team van Getekend Verslag afgelopen vrijdag een workshop LETTEREN. Want tekst vinden wij héél belangrijk. Ik durf wel te zeggen dat tekst minstens de helft van ons werk uitmaakt.

WAT we tekenen, heeft alles te maken met tekst

Met welke woorden prikkelen sprekers ons? Door welke opmerking vallen mensen de schellen van de ogen, welk magische woord gaat rond, wat is het grote nieuws dat op de bijeenkomst wordt gedeeld?

En: welke goede vraag komt er uit het publiek? Met welke échte verhalen uit de zaal wordt de keynote speech getoetst aan de praktijk? Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: op congressen zit de meeste kennis en ervaring in de ZAAL.

Die uitspraken wil je terugzien.

Wij vinden het fijn een mooi citaat letterlijk op te nemen op de plaat. Dan moet je snel én netjes schrijven. Het schrift moet passen bij de illustraties.

In ons team zitten mensen die landschappen en gebouwen kunnen tekenen. We hebben een paar portrettisten en kinderboeken-illustratoren en – ook fijn – collega’s met humor in hun stijl. Vaak is humor een scherp evenwicht tussen tekst en beeld.

Wat we dus nodig hebben is: tekst. En een mooi handschrift om recht te doen aan de belangrijke dingen die mensen zeggen, als wij  – stil tekenende vliegen op de muur – ons werk doen. Dus:

Dankjewel Frits!

We hebben genoten van je workshop, véél geoefend en geleerd. Fijn dat je met ons iets van jouw rijke ervaring hebt gedeeld.

Share This